top of page
  • Bjorn van Heertum

Met de trein door Italië

In november ben ik samen met een goede vriendin 5 dagen door Italië gaan reizen. Ons verblijf hadden we in Bologna, wat ideaal is omdat er vanuit deze stad veel steden in Italië snel en goed bereikbaar zijn met de trein. In deze vijf dagen hebben wij Florence, Verona en het kleine landje San Marino kunnen ontdekken. Met het openbaar vervoer ben je vanaf Bologna binnen een half tot anderhalf uur in Verona en Florence en ongeveer twee uur in San Marino. De tijden hangt af welke trein je neemt. Met de ervaringen kan ik je de tips vertellen hoe je het beste kan reizen met de trein door Italië en waarom het ideaal is.


Hoe werkt het treinreizen in Italië

Reizen met de trein door Italië is eenvoudig. Je koopt een kaartje online bij trenitalia.com of italotreno.it, maar je ook een kaartje bij een loket op het station kopen. Het online kopen van een kaartje kan voordeliger zijn dan een kaartje bij een loket kopen. Het kaartje voor de trein is voordeliger wanneer je het een paar weken koopt voordat je met de trein reist. Het kaartje kan goedkoper zijn en je hebt zekerheid op een plaats in de trein. Zo heb ik gehad dat ik op het laatste moment een kaartje wilde kopen bij een loket en het bleek dat veel treinen vol zaten. Hierdoor moest ik langer wachten en was het treinkaartje duurder. Het nadeel van een kaartje eerder kopen is dat je minder flexibel bent en je verplicht bent om deze trein te nemen, als je niet een kaartje hebt die van vertrektijd kunt wijzigen. Bij de stedentrips die ik heb gedaan was het fijn om wel flexibel te zijn en niet vast te zitten aan een tijd om terug te gaan. Hier heb ik het risico gelopen dat ik treinen vol zaten, zoals de trein van Florence naar Bologna op de zondagavond. Zorg er dus voor dat je op tijd je kaartjes koopt wanneer het spitsuur, weekend of vakantie is. Buiten deze momenten om, heeft de trein vaak stoelen vrij en kun je je kaartje op het laatste moment nog kopen.


Voordelen van treinreizen

Het reizen met de trein naar steden zoals Florence en Verona is ideaal omdat het station op loopafstand van het centrum is. Dit is ideaal omdat je op deze manier eigenlijk niet een auto hoeft te huren om naar deze steden toe gaan. De hogesnelheidstreinen die op enkele routes rijden brengen je zelfs in een half uur van Florence naar Bologna, terwijl je er met de auto ongeveer anderhalf uur op reist. Deze treinen zijn iets duurder, maar wel sneller dan wanneer met je de 'Intercity' of 'Regionale' reist.

Het reizen naar San Marino is wat lastiger met het openbaar vervoer, omdat je naast de trein ook de bus nodig hebt. Vanuit Rimini vertrekt er iedere 90 minuten een bus naar San Marino en voor 12 euro heb je een retourtje naar het centrum van San Marino. Wanneer je met de auto naar San Marino gaat duurt de reis ongeveer een tot anderhalf uur en dat is ongeveer een uur sneller dan met het openbaar vervoer. Het reizen met de trein kan dus goedkoper en

zelfs sneller zijn dan wanneer je met de auto gaat reizen. Want met de auto heb je naar het huren ook benzine- en parkeerkosten.


Waar moet je op letten?

Wanneer je gaat reizen met de trein zijn er een paar punten waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je kaartje is gevalideerd. Dit geldt als je een kaartje hebt zonder vaste vertrektijd. Het valideren doe je bij een van de groene automaten die verspreid staan over de stations. Heb je wel een vaste vertrektijd op het kaartje staan dan is het valideren vaak niet nodig. Zelf heb ik de kaartjes bij de automaten gekocht voor een vaste vertrektijd en was het niet nodig om deze te valideren.


De stations in de grote steden kunnen zeer groot zijn, zoals die in Bologna met meer dan dertig sporen. Zorg er voor dat ruim op tijd op het station bent wanneer je onbekend bent met het station (Ik spreek uit ervaring). Het station in Bologna kent namelijk meerdere sporen van een tot en met zes en heeft ook meerdere ondergrondse perrons. Dus het is even zoeken naar het juiste spoor en zorg er voor dat je voldoende tijd hebt om dit te doen.


Het reizen met de trein is verder heel fijn en geniet onderweg van de landschappen van het land. Met de trein ben je binnen een paar uur in een nieuwe stad die je kunt gaan ontdekken.





Comments


bottom of page