top of page
  • Bjorn van Heertum

Tips voor een safari avontuur in het Kruger Park

Ben jij een natuurmens, houd je van dieren of heb je altijd al eens de Big Five willen spotten? Maakt niet uit wie je bent en waar je van houdt, een bezoekje aan het Kruger Park is het zeker waard. Vooral wanneer je in Zuid-Afrika of in de omliggende landen bent. Het Kruger Park is ongeveer net zo groot als Nederland. In dit grote gebied kun je op verschillende manieren de dieren zoeken en genieten van de mooie natuur. Hoe je dit kunt doen en op welke locatie ik ben geweest, ga ik jou hier meer over vertellen.


De eerste week van mijn reis door Zuid-Afrika samen met de reisgenoten die hieraan deelnemen, was vijf dagen kamperen en op safari in het Kruger Park. Bij aankomst bij de grens van het Kruger Park, werden wij als groep opgehaald door safari-jeeps. Hier begon gelijk de eerste gamedrive door het park. Met een gamedrive ga je met de safari-jeep of je eigen auto door het Kruger Park rijden, om zo de verschillende dieren te kunnen spotten.


Wanneer je naar het Kruger Park gaat, kun je verblijven in een van de velen campings die midden in het park liggen. Wij verbleven bij Lower Sabie. Deze camping is in het zuiden van het Kruger Park gelegen aan de Sabie rivier. Het gebied rond de Lower Sabie rivier wordt gezien als een van de beste plekken om de meeste dieren te spotten. Onsverblijf en het eten werd volledig door All Out Africa geregeld. Dit is de organisatie waar ik mijn reis bij heb geboekt. De camping is voorzien van alle gemakken. Denk hierbij aan toiletgebouwen, een restaurant, supermarkt en een zwembad. Bij ons kamp op de camping stonden er meerdere tweepersoonstenten opgebouwd en voor de sfeer op het kamp was er iedere avond een kampvuur.


Wanneer je op safari gaat in de Zuid-Afrikaanse zomer, dan kan het al snel 30 graden of hoger worden. Dus dat houdt in dat de meeste dieren het minst actief zijn. Het is dan ook verstandig om ‘s ochtends vroeg, wanneer de poorten van het park open gaan, te beginnen aan de gamedrive. De poorten gaan open om half vijf in de ochtend en sluiten vervolgens in de avond om half zeven. Je kunt dus genieten van zowel de zonsopkomst als de zonsondergang. Het Kruger Park is op de meeste plaatsen vlak en je hebt kilometers ver uitzicht.


Naast de gamedrives zijn er ook andere manieren om de natuur en de dieren te ontdekken. Je kunt morningwalks doen. Hier ga je onder begeleiding van twee 'rangers' wandelen door het Kruger Park. De rangers zorgen voor jouw veiligheid en kiezen goede wandelroutes. De wandeling duurt ongeveer twee uur en begint net als de gamedrives om half vijf in de ochtend. Zo kun je tijdens de wandeling genieten van een zonsopkomst en daarnaast is de wandeling niet op het warmste moment van de dag. De andere activiteit is de 'sunset drive', waar je met de safari-jeeps na sluitingstijd door het park rijdt. Op dit moment van de dag worden andere dieren actief dan in de ochtend of middag. Ik heb beide activiteiten gedaan en ik raad het je zeker aan om beide te doen. Tijdens deze activiteiten heb ik een kudde van ongeveer veertig olifanten de rivier zien oversteken, een paar giraffes op een korte afstand, een luipaardschildpad, leeuwen midden op de weg en meerdere andere dieren gezien.


In de vijf dagen dat ik in het Kruger Park ben geweest heb ik verschillende dieren gezien zoals leeuwen, hyena's, luipaarden, neushoorns, cheeta's en nog veel meer. De Big Five heb ik zelfs in een dag kunnen zien. Het is geen garantie dat je alle dieren gaat zien. Ik raad het je zeker aan om eens in je leven een bezoek te brengen aan het Kruger Park. Vooral de dieren die met uitsterven worden bedreigd, kun je beter niet lang wachten. Voordat je weet is het te laat om die te kunnen zien. Dus ik zou zeggen wacht niet langer en ga eens naar het Kruger Park!

Comments


bottom of page